Ένα τριήμερο εκδηλώσεων με ιδιαίτερη φόρτιση και συγκίνηση, που διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – «Ξενώνας Ραψάνης» του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, έφτασε στο τέλος του. Στη διάρκειά του, 20, 21 και 22 Αυγούστου 2022, συναντηθήκαμε όλες και όλοι μαζί, κάτοικοι της Ραψάνης και άλλων περιοχών, να παρακολουθήσαμε «Ιστορίες γυναικών» μέσα από τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και το τραγούδι. Το περιεχόμενο του τριημέρου αποτέλεσαν η προβολή του ντοκιμαντέρ της Βίλμας Μενίκη, «Οι κατίνες μου», η παρουσίαση του βιβλίου της Εύης Κουτρουμπάκη, «Το τρίτο πόδι» και η παρουσίαση του δίσκου/ βιβλίου της Ναταλίας Λαμπαδάκη, «Τα τραγούδια της ντροπής».
Το Σάββατο 20 Αυγούστου, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Βίλμας Μενίκη, «Οι κατίνες μου». Παρακολουθώντας τη συζήτηση των μελών της «Κατίνας», της Αυτόνομης Φεμινιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης (1985-1995), που συναντιούνται και πάλι μετά από δεκατέσσερα χρόνια, είδαμε τον αγώνα, τις ανάγκες, τις διεκδικήσεις και τις δυσκολίες τους, καθώς και το κοινωνικό και πολιτικό αποτύπωμα που άφησε η πρωτοβουλία αυτή.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, με συντονίστρια την Εύη Κουτρουμπάκη, συγγραφέα – φιλόλογο, και τη συμμετοχή της Αθηνάς Γούλιαρου. Η τελευταία, ως ενεργό μέλος της «Κατίνας», μας μίλησε για τη δική της εμπειρία και πως αυτή καθόρισε την επαγγελματική και προσωπική της πορεία. Το κοινό συμμετείχε με ενδιαφέρον στη συζήτηση όπου θίχτηκαν ζητήματα διάκρισης των φύλων και στερεότυπα του παρελθόντος, φέρνοντάς τα στο σήμερα και συνδέοντάς τα με σύγχρονες μορφές έμφυλης καταπίεσης και βίας.
Το τριήμερο συνεχίστηκε την Κυριακή 21 Αυγούστου, στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης, με την παρουσίαση του μυθιστορήματος της Εύης Κουτρουμπάκη, «Το τρίτο πόδι». Για το βιβλίο μας μίλησαν η Χαρούλα Αποστολίδου, συγγραφέας – φιλόλογος, ο Γεράσιμος Μπαμίχας, γιατρός – στιχουργός, καθώς και η συγγραφέας του βιβλίου. Την παρουσίαση συνόδευσε, με λύρα Καππαδοκίας, η μουσικός Χριστίνα Κυριακίδου. Οι καλεσμένες/οι μας γνώρισαν την κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, την «πολύπαθη Μετάξω», μας σύστησαν τα υπόλοιπα πρόσωπα του μυθιστορήματος και μας μετέφεραν το κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον της αφήγησης. Στη συνέχεια, η Εύη Κουτρουμπάκη, μας μίλησε για την ανάγκη της να αναδείξει μέσα από τη λογοτεχνία την πραγματική ιστορία της Μεταξούς και μέσα από αυτή να θέσει ζητήματα έμφυλων διακρίσεων και κοινωνικής καταπίεσης.
Το τριήμερο ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, στο Δημοτικό Σχολείο Ραψάνης, με την παρουσίαση του δίσκου/ βιβλίου της Ναταλίας Λαμπαδάκη, «Τα τραγούδια της ντροπής». Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση του κειμένου της Μάρθας Φριντζήλα με αφορμή τα «τραγούδια της ντροπής», από τη Ναταλία Λαμπαδάκη. Στη συνέχεια, η Εύη Κουτρουμπάκη και η Χαρούλα Αποστολίδου μίλησαν για το βιβλίο και το έργο της καλλιτέχνιδας. Ακούγοντας τον λόγο τους, είδαμε τα «τραγούδια της τιμής» να μετατρέπονται σε «τραγούδια της ντροπής» και να συνδέονται με την κοινωνική πραγματικότητα του σήμερα, φέρνοντας στη μνήμη μας την τραγική επικαιρότητα των θυμάτων έμφυλης βίας. Ακολούθησε η εξαιρετική παρουσίαση των τραγουδιών του δίσκου από τη Ναταλία Λαμπαδάκη και τους μουσικούς Σταύρο Ρουμελιώτη (ηλ. κιθάρα, διασκευές, ενορχηστρώσεις), Λάμπρο Παπανικολάου (κοντραμπάσο) και Fausto Sierakowski (σαξόφωνο), σε ενα κλίμα απόλυτης προσήλωσης και συγκίνησης.
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλες τις καλεσμένες και όλους τους καλεσμένους για την άμεση ανταπόκριση τους στην πρόσκλησή μας, την εξαιρετική παρουσία τους και διάθεσή τους και την καταλυτική συμβολή τους στην πραγματοποίηση του τριημέρου αυτού!