Η Ραψάνη

Απλώνεται σε μια πλαγιά στους πρόποδες του Ολύμπου, σε υψόμετρο που φτάνει τα 800 μέτρα. Ανήκει στο νομό Λάρισας και απέχει μόλις 30 λεπτά οδικώς από την πρωτεύουσα του θεσσαλικού κάμπου.

Γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την ανεπτυγμένη της δράση στον τομέα της αμπελουργίας και τη θέα της που απλώνεται από τα παράλια του νομού Πιερίας και την Ανατολική μεριά του Κισσάβου, ως την αντικρινή Χαλκιδική και τον Άθω, τις περιόδους με καθαρή ατμόσφαιρα. Διαθέτει ιδανικό κλίμα, ειδικά το καλοκαίρι, συνδυάζοντας το πράσινο του βουνού, με την θαλασσινή αύρα από τα κοντινά παράλια του νομού.

Πλατεία Ραψάνης

Πλατεία Ραψάνης

Ρολόι Ραψάνης

Ρολόι Ραψάνης

Χωριό Ραψάνης

Χωριό Ραψάνης

Ιστορία

Ο τόπος διαθέτει τεράστια ιστορική παράδοση, ειδικά βυζαντινή, τα σημάδια της οποίας παραμένουν εντυπωσιακά τόσο στον οικισμό, όσο και στα περίχωρα της Ραψάνης (νερόμυλοι, μοναστήρι Αγίων Θεοδώρων)

Κατά τη μυθολογία η Ραψάνη ήταν μια όμορφη και δυναμική γυναίκα της περιοχής, η οποία πρωτοστάτησε στον αγώνα για την συνένωση των χωριών που απαρτίζανε τις Ολυμπιάδες σε μια πόλη. Η ιστορία της ξεκινά τον 10ο μ.Χ. αιώνα και συνδέεται, σύμφωνα με πηγές, με την ένωση χωριών που αναφέρει ο μύθος.

Κατά την Τουρκοκρατία η Ραψάνη απολάμβανε ένα ειδικό καθεστώς ανεξαρτησίας, γεγονός που συνέβαλε στην τεράστια οικονομική της άνθιση, με αποκορύφωμα την περίοδο του 17ου και 18ου αιώνα, με την αμπελουργία, την οινοποιία και την υφαντουργία να αποφέρουν μεγάλη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Βυζαντινό Μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων (1778)

Βυζαντινό Μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων (1778)

Βυζαντινό Μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων (1778)

Βυζαντινό Μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων (1778)

Μνημείο

Μνημείο

Αξιοθέατα

Επισκεφθείτε το Μουσείο Οίνου & Αμπέλου. Δυναμική και αξιόλογη είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ραψάνης που στεγάζεται στο πρώην κοινοτικό κατάστημα, στην κεντρική πλατεία. Στο πάνω μέρος του οικισμού συναντάμε τη μικρή πλατεία «Ιτιά», το αρχοντικό Μαχά και τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου με το επιβλητικό πέτρινο καμπαναριό. Σε κοντινή απόσταση στα όρια του οικισμού βρίσκεται το ξωκλήσι του Ιωάννη του Προδρόμου κτισμένο το 1546.

Κάτω από τον πύργο του ρολογιού, στην κεντρική πλατεία της Ραψάνης, αναπτύσσεται η συνοικία της Παναγίας. Από εκεί, ένα χωμάτινο μονοπάτι μέσα από ένα δάσος με βελανιδιές οδηγεί στο βυζαντινό μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων (1778).

Πλατεία Ραψάνης

Πλατεία Ραψάνης

Ξωκλήσι του Ιωάννη Προδρόμου

Ξωκλήσι του Ιωάννη Προδρόμου

Πρόσβαση

Οδικώς από την πόλη της Λάρισας (απέχουν 45 χλμ), μέσω της εθνικής οδού , με έξοδο 2 χιλιόμετρα από το τέλος των Τεμπών στρίβοντας αριστερά. Από τη Θεσσαλονίκη (απέχουν 125χλμ.) η έξοδος βρίσκεται αμέσως μετά τα διόδια του Πυργετού.