Οι καλοκαιρινές δράσεις που διοργανώνει το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – «Ξενώνας Ραψάνης» του Α.Π.Θ, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, συνεχίστηκαν με ένα ξεχωριστό και πολύ ενδιαφέρον διήμερο, 17- 18 Αυγούστου.

Για μια ακόμη χρονιά η καθιερωμένη παιδική δράση  «Αναζητώντας τον χαμένο θησαυρό στα σοκάκια της Ραψάνης» ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία!

Την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023, το αγαπημένο καλοκαιρινό κυνήγι θησαυρού, σχεδιασμένο όπως όλες τις χρονιές από τα παιδιά για τα παιδιά, γέμισε ζωντάνια το χωριό της Ραψάνης. Η συμμετοχή των παιδιών του χωριού ήταν μαζική και ενθουσιώδης. Με αφετηρία την παιδική χαρά της κεντρικής πλατείας κι αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, τα παιδιά ξεχύθηκαν στους δρόμους προς αναζήτηση των γρίφων και προς ολοκλήρωση των δοκιμασιών που είχαν σχεδιαστεί σε διάφορα σημεία- ορόσημα του χωριού. Από την Ιτιά, στο γήπεδο, στον Άγιο Αθανάσιο και στο Ρολόι, καθώς και σε άλλα σημεία, ένα ήταν βέβαιο, στον τερματικό σταθμό του δημοτικού σχολείου όλοι θα ήταν νικητές! Τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση της δράσης ανέλαβε ομάδα παιδιών που σχηματίστηκε το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιώντας τακτικές ομαδικές συναντήσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ραψάνης, κατά τη διάρκεια των οποίων, συνεργαζόμενα, σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα διασκεδαστικό διαδραστικό αλλά και εκπαιδευτικό κυνήγι θησαυρού. Η δράση αποτέλεσε και φέτος, ένα εξαιρετικό παράδειγμα έμπρακτης αποτύπωσης αξιών όπως η συνεργατικότητα, η ενεργή εμπλοκή, η δημιουργία δεσμών, η ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών, η σύνδεση με τις γειτονιές της κοινότητας και η αλληλοβοήθεια. Μέσα από μία διαδικασία άκρως δημιουργική γεννήθηκε ένα εντυπωσιακό συλλογικό αποτέλεσμα που δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεισφορά τους τον Χάρη, τον Στέργιο, τον Θοδωρή, την Ευαγγελία, την Αγγελική, την Φανή, την Ελένη και την Αγάπη.

Την επόμενη ημέρα 18 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε από την Κωνσταντίνα Σταυροπούλου– μουσικοπαιδαγωγό, sound artist, εργαστήρι ηχητικής εξερεύνησης για παιδιά, με τίτλο: «Βγήκα ψηλά στον Όλυμπο να ακούσω τη Ραψάνη». Αφετηρία η Κεντρική Πλατεία του χωριού και ώρα έναρξης 18:30. Μέσα από το βιωματικό αυτό εργαστήριο, τα παιδιά μυήθηκαν στον κόσμο του ηχοτοπίου, δηλαδή των ήχων που ακούμε σε κάθε τόπο, σε κάθε μέρος, στο σπίτι, στο σχολείο, στη δουλειά, στο δρόμο. Αρχικά, σχηματίζοντας κύκλο, πραγματοποιήθηκε μέσω βιωματικών ηχητικών παιχνιδιών, μία πρώτη γνωριμία με τα χαρακτηριστικά και της κατηγορίες των ήχων, για την κατανόηση του ηχητικού κόσμου που μας περιβάλλει. Σχεδιάστηκαν ηχοχάρτες με ήχους της πλατείας του χωριού, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν πολύ ενδιαφέρον και πολυποίκιλο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκε ηχοπερίπατος σε ομάδες, όπου μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού ηχογραφήθηκαν ενδιαφέροντες ήχοι (θρόισμα φύλλων, ήχος τζιτζικιών κ.α.). Σκοπός της δράσης ήταν η σύνδεσή με το καλοκαιρινό ηχοτοπίο της Ραψάνης για τη δημιουργία ενός δημιουργικού διαδικτυακού ηχοχάρτη, που θα συγκεντρώνει το σύνολο των ηχογραφήσεων του εργαστηρίου.

Το βράδυ της ίδια ημέρας 18 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στο Αλώνι Ραψάνης στις 21:00, βιωματική εμπειρία αστρονομίας από το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας! Μικροί και μεγάλοι, παρακολουθήσαμε με την καθοδήγηση του κυρίου Γιάννη Χουϊνάβα, εντυπωσιακούς ορατούς αστερισμούς κάτω από τον έναστρο νυχτερινό ουρανό της Ραψάνης, ενώ στη συνέχεια, με χρήση τηλεσκοπίου, απολαύσαμε τον πλανήτη Κρόνο. Ευχαριστούμε πολύ το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας και τον κ. Χουϊνάβα, που για ακόμη μία χρονιά προσέφεραν τις γνώσεις τους, ώστε να βιώσουμε μία εντυπωσιακή αστρονομική εμπειρία

© 2023 Ξενώνας Ραψάνης |  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ακολουθήστε μας: