Ο Ξενώνας Ραψάνης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. διοργανώνει τριήμερο εργαστήριο κατασκευής χειροποίητου χαρτιού & δημιουργία Μονοτυπίας, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ραψάνης. Την επιμέλεια και την υλοποίηση της δράσης «Ο Paul Klee ανηφορίζει στη… Ραψάνη» έχουν αναλάβει η Ράνια Φραγκουλίδου, Εικαστικός, Διδάσκουσα στη Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., με τις σπουδάστριες Βασιλική Βλαχογιάννη και Γεωργία Μαλεύρη.

Το  Σάββατο 5 Αυγούστου και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί Εργαστήριο δημιουργίας χειροποίητου χαρτιού. Στην λογική της ανακύκλωσης, θα προετοιμάσουμε παρέα χαρτοπολτό από τα αχρηστευμένα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2023, εφαρμόζοντας βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής φύλλου χαρτιού (πολτοποίηση, επιχρωματισμός και στέγνωμα).

Την Κυριακή 4 και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί Εργαστήριο Μονοτυπίας (Monotype), η οποία καταχωρείται στις μεθόδους της Χαρακτικής Τέχνης & των Εικαστικών Εκτυπώσεων και εξασφαλίζει χειρονομιακό και ζωγραφικής υφής αποτέλεσμα. Θα ανακαλύψουμε μαζί τη μέθοδο αυτή και με αφορμή το καλλιτεχνικό έργο του Paul Klee, θα δημιουργήσουμε το δικό μας έργο Μονοτυπίας! Τέλος, την Δευτέρα 5 Αυγούστου την ίδια ώρα και με πειραματική διάθεση για την παραγωγή έργου, θα ακολουθήσουμε τα χνάρια των E. Degas, P. Gauguin, P. Picasso, J. Jones, Μ. Cassat κ.α.

Η συμμετοχή σε καλλιτεχνικές πρακτικές εμπλουτίζει την οπτική, απτική και χωρική προσέγγισή μας στο φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον. Τα εικαστικά εργαστήρια, μέσω της συλλογικότητας αποσκοπούν στο να αποφορτίζουμε με δημιουργικό τρόπο τυχόν αρνητικά συναισθήματα, να εμβαθύνουμε στην έννοια της πολύ-πολιτισμικότητας και της διαφορετικότητας και να καλλιεργούμε την ατομική εκφραστικότητα. Οι μέθοδοι της κατασκευής χειροποίητου χαρτιού και της Μονοτυπίας, επειδή δεν απαιτούν ιδιαίτερες δεξιότητες και καθώς τα υλικά είναι μη τοξικά και εύχρηστα, μας προσδίδουν ελευθερία και διασφαλίζουν μια φιλική σχέση με τον πειραματισμό και την ανάληψη πρωτοβουλίας.

Η έμπνευση για το τριήμερο εργαστήριο προέρχεται από το εμβληματικό έργο μονοτυπίας του Paul Klee, με τον τίτλο «Angelus Novus». Ο Walter Benjamin, Γερμανός διανοητής και ιδιοκτήτης του έργου, θεωρούσε ότι απεικονιζόταν «ο άγγελος της ιστορίας». Το πρόσωπό της φιγούρας είναι στραμμένο προς το παρελθόν όπως και το βλέμμα του, παράλληλα όμως ανοίγει τα φτερά του για να πετάξει στο αβέβαιο μέλλον. Ο Benjamin, από τα χαλάσματα του 1ου παγκόσμιου πολέμου, επιθυμούσε να αναστήσει τις ελπίδες των ευρωπαίων πολιτών για πρόοδο και ελευθερία, θεωρώντας την προ-ιστορία, την εμπειρία και την γνώση του παρελθόντος υποσχετικό δίαυλο για ένα στέρεο παρόν αλλά και για ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Αναλόγως, η μακραίωνη ιστορία του οικισμού της Ραψάνης, παρά τις πολλαπλές επιδρομές, καταστροφές και την απομείωση του πληθυσμού, αποδεικνύει την πολυσήμαντη συνοχή της κοινότητας η οποία λειτουργεί επιδραστικά και στο παρόν, γίνεται πόλος έλξης και πολυποίκιλλης δράσης -όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και για τους επισκέπτες της.

© 2023 Ξενώνας Ραψάνης |  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ακολουθήστε μας: