Δημιουργώντας μια ξεχωριστή χειροποίητη «Παιχνιδοθήκη»

Την μοναδική εμπειρία του σχεδιασμού και της κατασκευής ξύλινων, παραδοσιακών και χειροποίητων παιχνιδιών από διάφορους πολιτισμούς ανά τον πλανήτη είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο με θέμα «Παιχνίδια του Κόσμου» που διοργάνωσε το τριήμερο 15-17 Ιουλίου ο «Ξενώνας Ραψάνης» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας (Π.Π.Α.)  του Α.Π.Θ.

38

Στον κήπο του «Ξενώνα Ραψάνης» στήθηκε ένα πλήρως οργανωμένο εργαστήρι ξυλουργίας στο οποίο οι συμμετέχοντες αφού ενημερώθηκαν γενικά για τη φιλοσοφία και την προέλευση των παιχνιδιών, σχημάτησαν ομάδες συνεργασίας, επέλεξαν το παιχνίδι της προτίμησης τους και ξεκίνησαν τις κατασκευές.

Υπό τη καθοδήγηση του έμπειρου προσωπικού του Π.Π.Α που μετέδωσε την τεχνογνωσία της χειροποίητης κατασκευής παιχνιδιών με απλές τεχνικές, οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν δημιουργικά και προσέθεσαν την προσωπική τους πινελιά στις δημιουργίες τους.

2

4

14

16

Το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τον κόπο και τη δουλειά τους, καθώς κατάφεραν να κατασκευάσουν μια πλούσια «παιχνιδοθήκη» αποτελούμενη από 17 καλαίσθητα ξύλινα παιχνίδια.

Το Barricades (Γερμανία 1880), το Puluc (Ινδιάνοι Ketchis-Γουατεμάλα), το Tric –trac ή «Κλείσε το κουτί» (Νορμανδία-Αγγλίας 12ος αιώνας), το Senet (Αίγυπτος 3.500 π.Χ.), το Quoridor (Ιταλία), το Tangram (Κίνα), το Pasang ή οι Ινδονησιακές Ντάμες, ο Πύργος του Ανόι (Γαλλία 1880), Το παιχνίδι της ισορροπίας, το Dao, οι Κινέζικες Ντάμες και το Tico (Γαλλία) συνθέτουν πλέον τη δανειστική «παιχνιδοθήκη» του «Ξενώνα Ραψάνης», η οποία θα βρίσκεται στη διάθεση των επισκεπτών του χώρου, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από φορείς και ομάδες στα πλαίσια δράσεων με εκπαιδευτικό, θεραπευτικό, κοινωνικο-πολιτιστικό χαρακτήρα.

19

20

Στην τελική φάση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες απόλαυσαν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, παίζοντας με τις δημιουργίες τους στον κήπο του «Ξενώνα Ραψάνης».

6

22

5

8

Ένα μεγάλο “μπράβο” αξίζει στα μέλη του προσωπικού των Π.Π.Α. από τη Λάρισα και τη Σητεία που ένωσαν δυνάμεις και μετέφεραν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους στους συμμετέχοντες.

Ευχαριστούμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ραψάνης και την υπεύθυνη βιβλιοθηκονόμο της Χάιδω Πανταζή για τη στήριξη και την άψογη συνεργασία.

Ευχαριστούμε το ραψανιώτη κατασκευαστή επίπλων κ. Γεώργιο Τζιτζάνη για την προσφορά ξύλινων επιφανειών για το εργαστήρι μας.

43

29

45

46

30

9

Τα “Παιχνίδια του Κόσμου” θα επαναληφθούν σύντομα, κατόπιν επιθυμίας των συμμετεχόντων αλλά και δεκάδων φίλων του “Ξενώνα Ραψάνης” που δεν κατάφεραν να τα παρακολουθήσουν αυτό το τριήμερο.

44

27

39

17

26

42

36

© 2023 Ξενώνας Ραψάνης |  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ακολουθήστε μας: