Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο εκδηλώσεων λαογραφικού, αρχιτεκτονικού και μουσικού ενδιαφέροντος στα πλαίσια των καλοκαιρινών δράσεων που υλοποιούνται από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας “Ξενώνας Ραψάνης” του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης.
Αναλυτικά, την Τρίτη 20/8 πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος από τον κ. Γιάννη Φασούλα, μελετητή και συγγραφέα του βιβλίου “Ραψάνη” με τη συνεργασία της κ. Χάιδως Πανταζή, Υπεύθυνης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης, με τίτλο “Τα κτίρια και τα έργα γύρω από την πλατεία του χωριού που διαμόρφωσαν τη Ραψάνη σήμερα”. Αφού συγκεντρωθήκαμε στην είσοδο του Κοινοτικού Κέντρου Ραψάνης και συζητήσαμε για την ιστορία του, συνεχίσαμε την περιήγησή μας, φτάνοντας μέχρι την Πλατεία Ιτιάς. Στη διαδρομή, θαυμάσαμε στοιχεία της αρχιτεκτονικής της κοινότητας, αλλά και αυθαίρετες αλλοιώσεις που έχουν συμβεί. Γνωρίσαμε τη μορφή της πλατείας της Ραψάνης και των γύρω κτιρίων του χωριού κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, μέσα από τεκμήρια και διοικητικές αποφάσεις, ολοκληρώνοντας την περιήγησή μας συζητώντας σχετικά με τη διαμόρφωση της σημερινής μορφής των κεντρικών σημείων του χωριού.
Η επόμενη ημέρα 20/8 έκλεισε μουσικά με μία ξεχωριστή λαϊκή βραδιά. Με ρεμπέτικους και λαϊκούς ήχους, οι εξαιρετικοί μουσικοί Λίνα Νούτσου, Λάμπρος Μαργιάνος, Γιώργος Κολτσίδας και Κώστας Γκαϊφύλλιας, μας κράτησαν συντροφιά, χαρίζοντάς μας ένα βράδυ γεμάτο ποιοτική μουσική, τραγούδι, χορό και διασκέδαση.
Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς που συνέβαλαν οικονομικά για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης:
Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης, Τρύφων Τσάτσαρος, Νίνα Κουτσιούκη.
Το τριήμερο ολοκληρώθηκε στις 22/8 με την “Ιστορική περιήγηση στον παλαιότερο ναό της Ραψάνης, τον Άγιο Ιωάννη”. Αφού συγκεντρωθήκαμε στην Κεντρική Πλατεία του χωριού, κατηφορίσαμε προς τον Άγιο Ιωάννη, όπου η κ. Τένια Αναστασιάδου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας μας ξενάγησε στην τοποθεσία, δίνοντάς μας πληροφορίες σχετικά με την πολιτισμική και αρχιτεκτονική σημασία του ναού. Περιηγηθήκαμε στο χώρο, θαυμάσαμε τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες του ναού, και αναγνωρίσαμε το σημαντικό ιστορικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή, στο βάθος των χρόνων.