Έπεσε η αυλαία των αυγουστιάτικων δράσεων που διοργάνωσε για έβδομη συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – “Ξενώνας Ραψάνης” του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης.

Χτίζοντας πάνω στη δουλειά των προηγούμενων ετών και με οδηγό την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και τις προσδοκίες που δημιούργησαν οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που οργανώνουμε, εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε και φέτος τον Αύγουστο δράσεις για τους κατοίκους της Ραψάνης, αλλά και για τους επισκέπτες του χωριού, που εμπλούτισαν τις αυγουστιάτικες μέρες μας με νέες ιδέες, φαντασία, εξερεύνηση, γνώση και ερεθίσματα για προβληματισμό και σκέψη.

Στο φετινό αυγουστιάτικο πρόγραμμά μας πραγματοποιήσαμε μια σειρά από δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Συμμετείχαμε σε ένα ξέφρενο κυνήγι θησαυρού, που αυτοοργανώθηκε από μια ομάδα παιδιών της Ραψάνης, δημιουργήσαμε τις δικές μας ιστορίες κόμιξ, επινοώντας τους δικούς μας φανταστικούς ήρωες και κόσμους, χαθήκαμε στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, παρατηρώντας μαγευτικούς πλανήτες και αστερισμούς. Παίξαμε με τα αγαπημένα μας παιχνίδια του κόσμου, περιπλανηθήκαμε φωτογραφικά στο χωριό της Ραψάνης, αποτυπώνοντας χαρακτηριστικά πρόσωπα, σημεία, τοπία και ασχολίες του χωριού και δημιουργήσαμε καραβάκια, βαρκούλες, ψαράκια και άλλα πλάσματα της θάλασσας με πηλό και φαντασία.

Πλούσιες και ποικίλες ήταν και οι δράσεις για το περιβάλλον και την οικολογία. Μάθαμε να φτιάχνουμε φυσικά εντομοαπωθητικά με βότανα και αρωματικά φυτά, δημιουργήσαμε με τα χέρια μας και με φυσικά υλικά φωλιές για τα χελιδόνια, κατανοήσαμε την αξία του δημόσιου χώρου και την ανάγκη να τον αγαπάμε και να τον φροντίζουμε. Γνωρίσαμε την έννοια της επαναχρησιμοποίησης φαινομενικά άχρηστων αντικειμένων και κατασκευάσαμε τα δικά μας νέα παιχνίδια από τα παλιά, αξιοποιήσαμε φυτά, λουλούδια, καρπούς για να παράγουμε φυτικές βαφές νημάτων και υφασμάτων.

Παρακολουθήσαμε βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από το Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας.

Είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε τον εξαιρετικό σκηνοθέτη Σταύρο Ψυλλάκη, να προβάλουμε τις υπέροχες ταινίες του «Αποχαιρετισμός» και «Οφειλή» και να συζητήσουμε μαζί του για το έργο του.

Δημιουργήσαμε μαζί με τους καλλιτέχνες Apset, Ashos kai Dimi, αλλά και τη συμμετοχή μιας μεγάλης ομάδας μικρών και μεγάλων του χωριού ένα εντυπωσιακό graffiti, με θέμα τη μεγάλη παράδοση της Ραψάνης στην αμπελουργία και ζωγραφίσαμε συλλογικά δύο ακόμη έργα, εμπνευσμένα από τοπικά μοτίβα και φόρμες.

Ξεχωριστή θέση στις δράσεις μας αποτέλεσε το τριήμερο, με θέμα «Ιστορίες Γυναικών» – διηγήσεις μέσα από τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, το τραγούδι, με κεντρικό άξονα την ανάδειξη των έμφυλων ζητημάτων, διαχρονικά στην ιστορία, αλλά και μέσα από επίκαιρες αφορμές και παραδείγματα. Μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και φόρτισης, παρακολουθήσαμε διαδοχικά το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Βίλμας Μενίκη «οι κατίνες μου», για τη δραστηριότητα και το αποτύπωμα της Αυτόνομης Φεμινιστικής Ομάδας στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας 80 – 90, την παρουσίαση του υπέροχου μυθιστορήματος της Εύης Κουτρουμπάκη «το τρίτο πόδι», με τη μοναδική ιστορία της πολύπαθης Μετάξως και των υπολοίπων χαρακτήρων του βιβλίου και τα συγκλονιστικά «τραγούδια της ντροπής» της Ναταλίας Λαμπαδάκη, σε μια καθηλωτική ερμηνεία από την ίδια και τους εξαίσιους μουσικούς που τη συνόδευαν.

Οι δράσεις μας πραγματοποιούνται με ελάχιστο προϋπολογισμό και βασίζονται στο μεράκι, στις ανθρώπινες σχέσεις, στις δημιουργικές συνεργασίες και στο συλλογικό πνεύμα. Ευχαριστούμε λοιπόν, την τοπική κοινότητα και όλους όσοι βοήθησαν και στήριξαν τις δράσεις μας με την παρουσία τους, τη συμμετοχή τους και την οικονομική συνεισφορά τους.

Κυρίως, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας με ιδιαίτερη προθυμία, παρά τα προσωπικά τους προγράμματα και τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και με την αφιλοκερδή και ζεστή συμμετοχή τους συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού προγράμματος εκδηλώσεων – δράσεων!

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας – “Ξενώνας Ραψάνης” του Α.Π.Θ. και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης, που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στους παρακάτω συνδέσμους: www.xenonasrapsanis.gr, https://www.facebook.com/xenonasrapsanis, https://www.facebook.com/rapsanilibrary.

© 2023 Ξενώνας Ραψάνης |  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ακολουθήστε μας: