Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – «Ξενώνας Ραψάνης» του Α.Π.Θ. και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης μας προσκαλούν σε ένα ξεχωριστό τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα: «Ιστορίες γυναικών – διηγήσεις μέσα από τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, το τραγούδι», στις 20, 21 και 22 Αυγούστου, στο θεατράκι του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης.
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας ανακοινώνουμε τις εκλεκτές καλεσμένες και καλεσμένους, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του τριημέρου μας.
Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 | 21:00 Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι κατίνες μου» της Βίλμας Μενίκη
«Οι κατίνες μου» (2019)
«Το ντοκιμαντέρ αφορά την ιστορία της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, που έδρασε στην πόλη από το 1985-1995. Κάποιες από εμάς συναντηθήκαμε 16 χρόνια μετά από τη τελευταία μας συνάντηση και ακολούθησαν άλλες δύο συναντήσεις. Συμμετέχουμε γυναίκες, μέλη και φίλες της ομάδας, οι οποίες συνεργαστήκαμε με διάφορους τρόπους. Ξετυλίγουμε το κουβάρι της ιστορίας της ομάδας, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, φωτογραφίες και άρθρα της εποχής. Γυναίκες που τώρα πια είμαστε σε άλλες θέσεις, ηλικίες, ρόλους, με διαφορετικές πορείες τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο και στην πολιτική μας διαδρομή. Και με διαφορετικά επαγγέλματα. Αλλάξαμε εμείς οι ίδιες; Μας άλλαξε κάτι, σιωπήσαμε, πως πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια εκτός ομάδας; Υπάρχουν σημάδια, ίχνη στην ζωή μας από τη συμμετοχή μας στο αυτόνομο γυναικείο κίνημα; Ας πορευτούμε μαζί σε αυτό το ντοκιμαντέρ, να απολαύσουμε την διαδρομή της.. Κατίνας!»
Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ και τις Ζωή Παράσχου και Αθηνά Γούλιαρου, μέλη της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης (1985-1995). Την εκδήλωση θα συντονίσει η Εύη Κουτρουμπάκη, συγγραφέας – φιλόλογος.
Λίγα λόγια για τη Βίλμα Μενίκη:
Η Βίλμα Μενίκη είναι καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιμορφώτρια στην Σχολική Διαμεσολάβηση και ερευνήτρια σε θέματα φύλου. Ασχολείται με το γυναικείο κίνημα από 18 χρονών και θεωρεί ότι αυτός ο αγώνας για την ισότητα των φύλων δεν σταματά ποτέ. Έχει ασχοληθεί με τη δημιουργία βίντεο για τον σχολικό εκφοβισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμμετείχε σε ντοκιμαντέρ για τους Αμπελόκηπους, περιοχή της Αθήνας. Από το 1985 έως σήμερα, δημοσιεύει άρθρα για την ισότητα των φύλων, συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα για θέματα φύλου, πραγματοποιεί προγράμματα στο σχολείο για τα στερεότυπα και τους ρόλους των φύλων και οργανώνει υλικό και προβολές στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας που θεσπίστηκε στα σχολεία από το 2015 -2019 με θέμα την έμφυλη ταυτότητα.
Κυριακή 21 Αυγούστου 2022 | 21:00 Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης
Παρουσίαση του βιβλίου «Το τρίτο πόδι» της Εύης Κουτρουμπάκη
«Το τρίτο πόδι» – Εκδόσεις Ενύπνιο (2021)
«Αλλά εκείνη, η Μετάξω, ατίθαση κι ανυπάκουη, όλο χαριεντίζονταν με το κορμί της κι όλο το έδειχνε στους άντρες. Δεν φτάνει που δεν γεννήθηκε αγόρι που τόσο το περίμενε, του βγήκε κορίτσι με χούγια αντρικά. Άσε που ποιος ξέρει τι έκανε στα σπλάχνα της γυναίκας του, της μάνας της, καθώς έσπρωχνε για να τη βγάλει και δεν μπόρεσε να ξαναγκαστρωθεί για να του κάνει τον γιο». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Η συγγραφέας μας έπλασε τη δική της ηρωίδα, την πολύπαθη Μετάξω, και μας παραδίδει διεκτραγωδισμένα τα του βίου της», Θωμάς Κοροβίνης
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Χαρούλα Αποστολίδου, συγγραφέας – φιλόλογος, ο Γεράσιμος Μπαμίχας, γιατρός – στιχουργός, και η συγγραφέας του βιβλίου. Την παρουσίαση του βιβλίου θα συνοδεύσει η Χριστίνα Κυριακίδου, στην ποντιακή λύρα.
Λίγα λόγια για την Εύη Κουτρουμπάκη:
Η Εύη Κουτρουμπάκη είναι φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει εργαστεί σε προγράμματα συναρμογής του φύλου στη Λογοτεχνία. Κριτικά της κείμενα για τη λογοτεχνία, μελέτες και διηγήματα είναι δημοσιευμένα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. «Το Τρίτο Πόδι» είναι το δεύτερο της βιβλίο.
Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022 | 21:00 Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης
Παρουσίαση του δίσκου/ βιβλίου «Τα τραγούδια της ντροπής» της Ναταλίας Λαμπαδάκη
«Τα τραγούδια της ντροπής» – Εκδόσεις ΚΨΜ (2020)
«Μια ιδιαίτερα διευρυμένη κατηγορία ελληνικών δημοτικών τραγουδιών αποτελούν τα «τραγούδια της τιμής», όπως θα μπορούσαμε να τα αποκαλέσουμε. Τα τραγούδια αυτά είναι ταυτόχρονα και «τραγούδια της ντροπής»: Ο ήρωας, σύζυγος, εραστής, αδερφός, πατέρας, ντρέπεται, νιώθει βαριά προσβεβλημένος από κάποια πράξη της γυναίκας του, της θυγατέρας, της αδερφής του. Στα δεδομένα κοινωνικά πλαίσια, έτσι οφείλει να αισθάνεται. Αυτό του επιβάλλει η νόρμα σε ανθρώπινες κοινότητες πατριαρχικά και αρρενοκρατικά συγκροτημένες επί αιώνες. Κι όπως μαθαίνει εξ απαλών ονύχων, για να θεραπευτεί η πληγωμένη τιμή, πρέπει η ντροπή να ξεπλυθεί με αίμα. Αναστολές και δεύτερες σκέψεις δεν επιτρέπονται: Το περιβάλλον σε παρατηρεί, σε αξιολογεί, σε εκβιάζει, και τέλος σε οπλίζει. Η γυναίκα που παρεκτράπηκε, πρέπει να τιμωρηθεί, ακόμα κι αν η παρεκτροπή της είναι ασήμαντη, και όχι μονάχα με τα σημερινά μέτρα και σταθμά. Μόνο με τον θάνατό της, παραδειγματικά βίαιο, θα συνεχιστεί ακηλίδωτη η ζωή των οικείων της». (Παντελής Μπουκάλας, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Τα τραγούδια της ντροπής ερμηνεύουν η Ναταλία Λαμπαδάκη (τραγούδι), ο Λάμπρος Παπανικολάου (κοντραμπάσο), ο Σταύρος Ρουμελιώτης (ηλ. κιθάρα, διασκευές, ενορχηστρώσεις) και ο Fausto Sierakowski (σαξόφωνο).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Εύη Κουτρουμπάκη, συγγραφέας – φιλόλογος, και η Χαρούλα Αποστολίδου, συγγραφέας – φιλόλογος.
Λίγα λόγια για τη Ναταλία Λαμπαδάκη:
Η Ναταλία Λαμπαδάκη είναι απόφοιτη του τμήματος μουσικής επιστήμης και τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο δημοτικό τραγούδι. Είναι μέλος του γυναικείου πολυφωνικού συνόλου «ΠΛΕΙΑΔΕΣ», του συγκροτήματος «GRIKANTA» (μουσική από την κάτω Ιταλία) καθώς επίσης και της μουσικής παράστασης «ο κόσμος άλλαξε»’ με θεματολογία το ελαφρό ελληνικό τραγούδι (ρετρό). Επιπλέον είναι μέλος της ομάδας μουσικού κουκλοθεάτρου «άρες μάρες» αλλά και ραδιοφωνική παραγωγός στο εναλλακτικό ραδιόφωνο. Παράλληλα, τα τελευταία 4 χρόνια συμμετέχει στο διερευνητικό φωνητικό εργαστήρι του βαρύτονου Σπύρου Σακκά. Τον Φεβρουάριο του 2020 παρουσίασε τη μουσική παράσταση, δικής της παραγωγής, με τίτλο «Τα τραγούδια της ντροπής», η οποία ήταν βασισμένη σε παραδοσιακά τραγούδια διασκευασμένα από τον Σταύρο Ρουμελιώτη.
Βρείτε την εκδήλωση εδώ.