Την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022, το χωριό της Ραψάνης «μετατράπηκε» για άλλη μια χρονιά σε πεδίο αναζήτησης του κρυμμένου θησαυρού! 

Το καθιερωμένο πλέον κυνήγι θησαυρού αποτελεί μία από τις αγαπημένες καλοκαιρινές παιδικές δράσεις στη Ραψάνη, σχεδιασμένη από τα παιδιά για τα παιδιά. 

Περισσότερα από 70 παιδιά συμμετείχαν στο φετινό κυνήγι θησαυρού με τίτλο «Αναζητώντας τον χαμένο θησαυρό στα σοκάκια της Ραψάνης». Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ραψάνης και κλήθηκαν μέσα από τη συνεργασία να περάσουν από γρίφους και δοκιμασίες, που είχαν «τοποθετηθεί» σε διαφορετικά σημεία του χωριού. Ακολουθώντας βήμα βήμα τη διαδρομή, οδηγήθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, όπου και ήταν κρυμμένος ο θησαυρός. Πανηγυρίζοντας όλοι και όλες μαζί, απολαύσαμε το παγωτό μας και βγήκαμε την χαρακτηριστική φωτογραφία. 

Τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση της δράσης ανέλαβε μία ομάδα παιδιών 10 με 16 ετών, που σχηματίστηκε λίγες μέρες πριν, με αυτό τον σκοπό. Μέσα από τακτικές ομαδικές συναντήσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης κατά το προηγούμενο διάστημα, τα παιδιά συνεργάστηκαν, «σκαρφίστηκαν» γρίφους, κατασκεύασαν παιχνίδια και οραματίστηκαν δοκιμασίες, σχεδιάζοντας ένα διασκεδαστικό αλλά και εκπαιδευτικό κυνήγι θησαυρού, που βασίστηκε στην ιστορία και την παράδοση του χωριού.

Ήταν πολύ συγκινητικό και όμορφο να βλέπουμε τα παιδιά του χωριού να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα κυνήγι θησαυρού για τα υπόλοιπα παιδιά. Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς μοίρασαν ρόλους και αρμοδιότητες, δρομολόγησαν τις απαραίτητες εργασίες, πήραν συλλογικές αποφάσεις, συνεργάστηκαν, ανταπεξήλθαν στο χρονικό περιθώριο που είχαν, εντόπισαν και διαχειρίστηκαν λάθη και αδυναμίες. Παράλληλα, είδαμε να δημιουργούν σχέση μεταξύ τους, να γέλανε πολύ, να εντυπωσιάζονται από τις ιδέες που προέκυπταν, να αντιλαμβάνονται τη δύναμη της ομάδας, κάποιες φορές να αγχώνονται, αλλά στο τέλος να απολαμβάνουν την ικανοποίηση που φέρει το συλλογικό αποτέλεσμα. 

Η δράση αυτή είναι πολύτιμο παράδειγμα για εμάς, καθώς βασίζεται στην πράξη σε αξίες, αρχές και διαδικασίες όπως η συνεργατικότητα, η αλληλοβοήθεια, η ομαδικότητα, η δημιουργικότητα, η ενεργή εμπλοκή των ατόμων που συμμετέχουν, η ανάληψη πρωτοβουλιών, και η χαρά που προκύπτει μέσα από την αλληλεπίδραση και τη μεταξύ μας σχέση. 

Ευχαριστούμε πολύ για τις μοναδικές στιγμές που ζήσαμε την Αγάπη, τον Βασίλη, τον Θοδωρή, τον Νίκο, τον Στέλιο, τον Στέργιο και τη Φανή!

© 2023 Ξενώνας Ραψάνης |  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ακολουθήστε μας: