Το τελευταίο τριήμερο των αυγουστιάτικων δράσεων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας – “Ξενώνας Ραψάνης” του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, πλησιάζει, με το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων να παραμένει αμείωτο.

Tην Πέμπτη 19 Αυγούστου και ώρα 19.00 θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της Ραψάνης ένας διαφορετικός φωτογραφικός περίπατος. Απαραίτητος εξοπλισμός μια φωτογραφική μηχανή (κινητού, compact, dslr, κ.α.) και καλή διάθεση. Στόχος θα είναι η φωτογραφική αποτύπωση του χωριού, με τη βοήθεια και τις συμβουλές μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας, σε συνεργασία με την Ομάδα Περιπατητών Ραψάνης. Η Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας ιδρύθηκε το 1996 και από τότε διοργανώνει κάθε χρόνο εκπαιδευτικους κύκλους για την ιστορία, τη τέχνη και τη τεχνική της φωτογραφίας, εκθέσεις, εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Φωτογραφική Λέσχη Λάρισας εδώ: https://fll.gr/.

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου και ώρα 19.00 στην κεντρική πλατεία Ραψάνης θα γίνουμε “Μικροί επίδοξοι ξυλουργοί”, μαζί με τον ξυλουργό κ. Γιάννη Δουμακή και τα “Σουρούκια”*. Μικροί και μεγάλοι θα επιχειρήσουμε με την καθοδήγηση του κ. Δουμακή να κατασκευάσουμε μικρά σπιτάκια / καταφύγια για πουλιά. Ακόμη, θα γνωρίσουμε το εργαστήριο ανοιχτών τεχνολογιών “Τζουμέικερς”**. 

 *Τα “Σουρούκια” της Ραψάνης είναι μια νεοσύστατη ομάδα ανθρώπων (ανοιχτή σε νέα μέλη), που αποτελείται από άτομα που ζουν και εργάζονται στην κοινότητα της Ραψάνης ή που έχουν καταγωγή από το χωριό και το επισκέπτονται περιοδικά, καθώς ζουν και εργάζονται σε άλλους τόπους. Αφορμή της σύστασης της ομάδας είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον για την κοινότητα της Ραψάνης και η διαμόρφωση ενός κοινού προβληματισμού σχετικά με την παρούσα συνθήκη και την αναζήτηση και σχεδιασμό προτάσεων για δράσεις / δραστηριότητες με στόχο την ενεργοποίηση της κοινοτικής ζωής του τόπου και τις δυνατότητες βιωσιμότητας του χωριού στη σύγχρονη εποχή.

**“Οι Τζουμέικερς” είναι ένα ανοιχτό εργαστήριο στο οποίο μια κοινότητα ανθρώπων συνεργατικά σχεδιάζει και κατασκευάζει εργαλεία για αγροτική παραγωγή μικρής κλίμακας.

Οραματιζόμαστε τη δημιουργία τέτοιων χώρων σε χωριά και πόλεις, όπου οι κάτοικοι θα παίρνουν την τεχνολογία στα χέρια τους. Αυτοί οι χώροι μπορεί να υποστηρίζονται από τους Δήμους ή/και από πολυσυμμετοχικούς συνεταιρισμούς. O σκοπός των Τζουμέικερς είναι κοινωνικός και όχι κερδοσκοπικός.Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://www.tzoumakers.gr/.

Τέλος, το Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 από τις 10.00 έως τις 14.00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση “Γνωρίζοντας τον στατικό μοντελισμό” στο χώρο συνεδριάσεων στην είσοδο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνη, σε συνεργασία με τη Λέσχη Στατικού Μοντελισμού Λάρισας. Η Λέσχη Στατικού Μοντελισμού Λάρισας, γεννήθηκε ως ιδέα μιας μικρής παρέας παιδιών (όχι στην ηλικία, αλλά στην καρδιά) στις αρχές του 2013 και αναγνωρίστηκε ως σύλλογος στις 9 Μαΐου 2014. Σκοπός της Λέσχης η διάδοση του στατικού μοντελισμού, δηλαδή της κατασκευής και συναρμολόγησης υπό κλίμακα μοντέλων και διοραμάτων, ως πιστών αντιγράφων των πραγματικών, καθώς και της ανάπτυξης, μέσω της ενασχόλησης αυτής, συναφών δεξιοτήτων και τεχνών. Στις δραστηριότητες της Λέσχης περιλαμβάνονται επίσης εκθέσεις στατικού μοντελισμού, συμμετοχή σε εκθέσεις στατικού μοντελισμού ανά την Ελλάδα, και εκτός Ελλάδας, σεμινάρια μοντελισμού και τεχνικών μοντελισμού, παρουσιάσεις τεχνικών / μυστικών μοντελισμού και νέων μοντέλων.

Την ίδια ημέρα στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί το εργαστήρι “Με συλλαβές από πηλό Της γης το αλφαβητάρι” από τον κεραμίστα κ. Γιάννη Ψαρά στην κεντρική πλατεία Ραψάνης. Με συλλαβές από πηλό θα πλάσουμε όνειρα, μορφές και σχήματα, συνθέτοντας το αλφαβητάρι του κόσμου, με την πιο κοινή γλώσσα, όμοια σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σε κάθε πολιτισμό την γλώσσα της γης. Στο τελευταίο μας εργαστήρι μαθαίνουμε να μιλάμε με χώμα και νερό.

© 2023 Ξενώνας Ραψάνης |  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ακολουθήστε μας: