Το τριήμερο που πέρασε στη Ραψάνη ήταν γεμάτο καλλιτεχνικές αναζητήσεις και δημιουργία, από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικά υλικά για τους/τις μικρούς/ες μας φίλους/ες. Το Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ξενώνας Ραψάνης», σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, είχε τη χαρά να φιλοξενεί τρεις εξαιρετικούς καλλιτέχνες, που μοιράστηκαν τις γνώσεις τους και μας ενέπνευσαν μέσα από ένα μικρό ταξίδι στην τέχνη της ζωγραφικής και της κεραμικής. Με λύπη μας ανακοινώνουμε πως πρόκειται για τις τελευταίες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος τον Αύγουστο στη Ραψάνη, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων του covid-19, τόσο πανελλαδικά, όσο και στη γύρω περιοχή, μας αποτρέπει από τη συνέχιση του προγράμματος. Σίγουρα όμως οι εμπειρίες μένουν αξέχαστες και τα χαμόγελα σταθερά στα πρόσωπά μας.

9 Αυγούστου: «Καλοκαιρινή ζωγραφιά/ παιχνίδια φόρμας – χρώματος, κάτω απ’ τον ήλιο του καλοκαιριού»

Το απόγευμα της Κυριακής 9 Αυγούστου, η εικαστικός Κατερίνα Στόικου βρέθηκε στην κάτω πλατεία του χωριού για να μας «προσκαλέσει» να ζωγραφίσουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο το καλοκαίρι μας, αναδεικνύοντας, μέσα από την αντίθεση, το «όλον». Μπροστά στην καταπληκτική θέα του χωριού, παιδιά κάθε ηλικίας άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους, χρησιμοποιώντας νερομπογιές, σφουγγάρια και κηρομπογιές ώστε να αποτυπώσουν την αγαπημένη σε όλους και όλες εποχή. Αρχικά αφοσιώθηκαν στη δημιουργία ενός χρωματιστού και «αχνού» φόντου, ενώ στη συνέχεια φρόντισαν να «τονίσουν» τα διακριτά στοιχεία που παραπέμπουν στο καλοκαίρι. Ευχαριστούμε θερμά την Κατερίνα Στόικου για τις μοναδικές ιδέες που μοιράστηκε μαζί μας.

10 Αυγούστου: «Εργαστήριο για μικρούς αγγειοπλάστες»

Το ραντεβού ανανεώθηκε στο ίδιο σημείο του χωριού, τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, μόνο που αυτή τη φορά τα παιδιά «μεταμορφώθηκαν» σε μικρούς και μικρές αγγειοπλάστες. Η κεραμίστρια Ανθή Σουλτάνη μας σύστησε σε ένα διαχρονικό υλικό που μας δίνει αμέτρητες δυνατότητες για δημιουργία, τον πηλό. Ξεκινώντας από ένα μικρό και «άμορφο» κομμάτι και με την ιδέα της κατασκευής ενός σκεύους, η πλατεία μετατράπηκε σε εργαστήρι κεραμικής και τα παιδιά κατέληξαν σε δημιουργίες που μας εξέπληξαν. Το εργαστήριο τους έδωσε τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις άπειρες μορφές που μπορούν δώσουν στον πηλό με τα χέρια τους, να αξιοποιήσουν δημιουργικά τυχόν «λάθη» που τους οδηγούν σε νέες ιδέες, να μάθουν να δουλεύουν το υλικό με υπομονή και φροντίδα και αν το αποφασίσουν να ξεκινήσουν απ’ την αρχή, μετατρέποντας στιγμιαία ό,τι έχουν δημιουργήσει ξανά σε έναν «λευκό καμβά». Ευχαριστούμε πολύ την Ανθή Σουλτάνη για την υπέροχη αυτή εμπειρία.

11 Αυγούστου: «Από τόπο σε τόπο»

Την Τρίτη 11 Αυγούστου κάναμε έναν ξεχωριστό περίπατο στο χωριό με οδηγό τον καλλιτέχνη Δημήτρη Αμελαδιώτη. Με αφετηρία τη Δημοτική Βιβλιοθήκη αναστοχαστήκαμε για τις ρίζες, την προέλευση και τη διαδρομή των ανθρώπων – και όχι μόνο- από τόπο σε τόπο. Στη συνέχεια, μεταφερθήκαμε στον Άγιο Αθανάσιο, όπου με αφορμή την έννοια του προσανατολισμού ζωγραφίσαμε πυξίδες της φαντασίας μας. Η επόμενη στάση της διαδρομής έγινε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Οίνου και Άμπελου, για να συζητήσουμε αυτή τη φορά την έννοια της φωλιάς, τόσο συμβολικά όσο και κυριολεκτικά, και φυσικά να αποτυπώσουμε στο χαρτί την αναπαράστασή της. Τέλος, ο «ο μίτος της Αριάδνης» μας οδήγησε πίσω στην αφετηρία μας, ώστε να παρατηρήσουμε τη σημασία της διαδρομής. Ευχαριστούμε πολύ το Δημήτρη Αμελαδιώτη που μας ταξίδεψε.

© 2023 Ξενώνας Ραψάνης |  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ακολουθήστε μας: