Οι αυγουστιάτικες δράσεις στη Ραψάνη συνεχίζουν να πραγματοποιούνται με τον ίδιο ενθουσιασμό από το Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ξενώνας Ραψάνης» και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης. Τις μέρες που μεσολάβησαν, στις 2,3 & 5 Αυγούστου είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε ενδιαφέροντες ανθρώπους και να έρθουμε σε επαφή με το θεατρικό παιχνίδι, το κοινωνιόδραμα, καθώς και να απολαύσουμε στιγμές ξεγνοιασιάς παίζοντας με τα «Παιχνίδια του Κόσμου».

2 Αυγούστου: «Θεατρικά παιχνίδια με μύθους και ιστορίες της θάλασσας»
Το απόγευμα της Κυριακής 2 Αυγούστου φιλοξενήθηκε η ηθοποιός – θεατροπαιδαγωγός, Ελένη Γιαννούση, για την εκδήλωση «Θεατρικά παιχνίδια με μύθους και ιστορίες της θάλασσας». Με σημείο συνάντησης την παιδική χαρά, και αφού γνωριστήκαμε μεταξύ μας μέσα από ευχάριστα θεατρικά παιχνίδια, συγκροτήθηκαν δύο ομάδες παιδιών βάσει ηλικίας. Οι μικροί/ες μας φίλοι/ες ασχολήθηκαν αρχικά με τη χειροτεχνία σχεδιάζοντας και χρωματίζοντας πλάσματα του βυθού, ενώ τελικά αυτά πήραν «σάρκα και οστά» παίρνοντας τη μορφή μαριονετών. Παράλληλα, η άλλη ομάδα εργάστηκε πάνω σε εμπνευσμένες από προσωπικά βιώματα ιστορίες από τη θάλασσα, στον αυτοσχεδιασμό και στη μετουσίωση των ιστοριών σε σύντομες θεατρικές πράξεις τις οποίες και μας παρουσίασαν μετά από επιτόπια συνεργατική δουλειά και σύμπραξη! Τελικά, μέσα από γέλιο και παιχνίδι οι δύο ομάδες έσμιξαν απολαμβάνοντας τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού. Ευχαριστούμε από καρδιάς την Ελένη Γιαννούση για την όμορφη εμπειρία που μας προσέφερε καθώς ταξιδέψαμε πλέοντας μέσα από τις ιστορίες των παιδιών στα άδυτα της υδρόβιας ζωής.

3 Αυγούστου 2020: «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα»

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τον πιο δημιουργικό τρόπο για τους νέους και τις νέες της Ραψάνης, καθώς είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την εμπειρία του κοινωνιοδράματος.  Με την «καθοδήγηση» της Ιωάννας Πετρίτση, εκπαιδευτικού, εκπ. ψυχοδραματίστριας, και της Σοφίας Παπαδοπούλου, ψυχολόγου, εκπ. ψυχοδραματίστριας, πραγματοποιήθηκε στη μαγευτική τοποθεσία «Αλώνι» της Ραψάνης, σχετικό εργαστήριο. Τα άτομα που συμμετείχαν, γνώρισαν καλύτερα τους εαυτούς τους και τους άλλους μέσα από την εναλλαγή ρόλων, ενώ παράλληλα, μέσα την «προσωποποίηση» στοιχείων του χωριού, μίλησαν για την καθημερινότητα τους εκεί, τους προβληματισμούς τους για το χώρο και τη βελτίωσή του, καθώς και ιδέες για το μέλλον του τόπου και, συνολικά, της ευρύτερης κοινότητας. Για αυτή τη μοναδική εμπειρία και το απρόσμενο πέρασμα από τον συμβολισμό της δραματουργίας στο ρεαλισμό της καθημερινότητας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις δύο συντονίστριες της δράσης, κα. Πετρίτση και κα. Παπαδοπούλου.

5 Αυγούστου 2020: «Παιχνίδια του Κόσμου»

Την Τετάρτη 5 Αυγούστου είχαμε για ακόμα μια φορά την ευκαιρία να χαρούμε παίζοντας με τα γνωστά πλέον «Παιχνίδια του Κόσμου». Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα παιχνίδια -εμπνευσμένα από την ομάδα Kaloumba και κατασκευασμένα από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας- φιλοξενήθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου και συνέρρευσε πλήθος μικρών και μεγάλων παιδιών. Τα παιδιά περιηγήθηκαν κυκλικά, γύρω από όλα τα παιχνίδια, δοκιμάζοντας κάθε λογής δημιουργία και εναλλάσσοντας τους συμπαίκτες και τις συμπαίκτριες τους, συγκροτώντας διαφορετικές κάθε φορά ομάδες.  Συνολικά, και μέσα από τα χειροποίητα παιχνίδια, η συγκεκριμένη δράση κατάφερε να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τις πέντε ηπείρους αλλά και με τις έννοιες που τα έχουν θεμελιακά δομήσει: της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και του συλλογικού παιχνιδιού. Τελικά, είτε κερδίσαμε είτε χάσαμε, γελάσαμε με την καρδιά μας  και το «καταδιασκεδάσαμε».

© 2023 Ξενώνας Ραψάνης |  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ακολουθήστε μας: