Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων-δράσεων στη Ραψάνη, που διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, τις ημέρες 31 Ιουλίου, 1 και 2 Αυγούστου 2020.

Κεντρικής σημασίας στο πρόγραμμα του τριημέρου ήταν η εκδήλωση της Παρασκευής 31 Ιουλίου, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Οίνου και Άμπελου Ραψάνης, με τίτλο «Πολιτικό τραγούδι και κοινωνική διαμαρτυρία: μια περιήγηση στην κοινωνική ιστορία μέσα από τα τραγούδια των καταπιεσμένων». Με φόντο την καταπληκτική θέα του χωριού, είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τον Γιάννη Ζαϊμάκη, Κοινωνιολόγο, Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας Παν/μίου Κρήτης, σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισήγηση περιήγησης στις ταραγμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας ιδωμένη μέσα από το λόγο και το τραγούδι των καταπιεσμένων. Από τα ρεμπέτικα του προηγούμενου αιώνα μέχρι και τη σύγχρονη ραπ, αναδείχθηκε η ιδιότητα της μουσικής ως μέσο ανάγνωσης της εκάστοτε κοινωνικής συγκυρίας, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως προάγγελος δυνατοτήτων για κοινωνική αλλαγή. Στη συνέχεια, το λόγο είχε ο Λεωνίδας Οικονομάκης, Πολιτικός Κοινωνιολόγος και μέλος των Social Waste, ο οποίος μας εξιστόρησε την πορεία της ραπ μουσικής, εστιάζοντας στο πολιτικό της περιεχόμενο και τον ρόλο που αυτό έπαιξε στην εξέλιξή της. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Μαρίνα Αγγελάκη, ενώ αρκετός κόσμος βρέθηκε εκεί για να παρακολουθήσει. Τη βραδιά έκλεισε μουσικά ο πολιτικός τροβαδούρος, Θανάσης Γκαΐφύλλιας, με τη συνοδεία του Κώστα Γκαΐφύλλια και της συζύγου του Λία Τζιαμπάζη, ερμηνεύοντας επιλεγμένα κομμάτια του ελληνικού πολιτικού τραγουδιού, ενώνοντας τις φωνές του κοινού.

Το μεσημέρι του Σαββάτου 1 Αυγούστου, μέλη του αυτοοργανωμένου αθλητικού σωματείου «Μαρίνος Αντύπας» και μέλη των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, που παρευρέθηκαν στο χωριό για την παρακολούθηση του τριημέρου, συναντήθηκαν στον Ξενώνα Ραψάνης όπου πραγματοποιήθηκε προβολή του ντοκιμαντέρ «Αυτοοργάνωσέ το» και συζήτηση επί της δυνατότητας αυτοοργάνωσης και πολιτικής έκφρασης στον χώρο του αθλητισμού, με τη συμμετοχή του Γιάννη Ζαϊμάκη. Έπειτα ακολούθησε φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας στο δημοτικό γήπεδο Ραψάνης, μεταξύ των ίδιων καθώς και νέων της Ραψάνης. Με μη ανταγωνιστική διάθεση και χωρίς διαιτησία, δημιουργήθηκαν μικτές ομάδες για τη διεξαγωγή ενός αυτοοργανωμένου παιχνιδιού που «θερμάνθηκε» από τις κραυγές και τα συνθήματα των θεατών. Τέλος, στον προαύλιο χώρο του Ξενώνα Ραψάνης και κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, βρέθηκαν οι Ρουμπαγιάτ για να μας τραγουδήσουν αγαπημένα παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια, δημιουργώντας μία ζεστή και οικεία ατμόσφαιρά.

Το τριήμερο έκλεισε με μία ενδιαφέρουσα περιπατητική διαδρομή «στα μονοπάτια των Θεών του Ολύμπου», την Κυριακή 2 Αυγούστου. Με αφετηρία τον Ι. Ν. του Αγίου Παντελεήμονος στην Ιτέα Τεμπών, ο Δημήτρης Μπάρμπας μας οδήγησε στις σιδηροδρομικές γραμμές, που βρίσκονται παράλληλα με τον ποταμό Πηνειό, αναζητώντας τα σημάδια του Μηχανικού Ολύμπου από τη δράση των μπουρλοτιέρηδων της Αντίστασης και αποδεικνύοντας μέσα από τις αφηγήσεις του την ιδιαίτερη ιστορικότητα της περιοχής. Η διαδρομή κατέληξε στην Αγία Παρασκευή Τεμπών, για μία δροσιστική ανάπαυση στις πηγές της περιοχής.

 

© 2023 Ξενώνας Ραψάνης |  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ακολουθήστε μας: