Ήδη από την άνοιξη του 2016, ο «Ξενώνας Ραψάνης» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ., ξεκίνησε να διοργανώνει εκτός των άλλων δράσεις εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα με στόχο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και την ενίσχυση των κατοίκων της στους αντίστοιχους τομείς. Οι δράσεις λαμβάνουν χώρα στη Ραψάνη και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με διάφορους φορείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με αποκορύφωμα τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο. Έτσι και φέτος, όλο τον Αύγουστο θα διεξάγονται στο χωριό δράσεις ποικίλου περιεχομένου, οι οποίες θα είναι ανοιχτές και δωρεάν για κάθε ενδιαφερόμενο/η κάτοικο, επισκέπτη ή περαστικό, και φυσικά οποιασδήποτε ηλικίας. Οι δράσεις, λοιπόν, θα είναι πολυάριθμες, το περιεχόμενο της κάθε δράσης διαφορετικό, το τοπίο όπου θα λάβουν χώρα όλες οι εκδηλώσεις, ειδυλλιακό… Και όλα αυτά συμβαίνουν μόλις 50 χιλόμετρα έξω από τη Λάρισα!

Σύμπραξη φορέων στον «Ξενώνα Ραψάνης»

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι δράσεις αυτές οργανώνονται και υλοποιούνται μέσα από τη συνεργασία του «Ξενώνα Ραψάνης» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. με πλήθος φορέων, χωρίς την συμβολή των οποίων δεν θα μπορούσαν όλα αυτά να επιτευχθούν. Εξάλλου, η δημιουργική συνέργεια και η συνεργασία με καταξιωμένους φορείς αποτελεί τη βάση της φιλοσοφίας του Προγράμματος. Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των καλοκαιρινών του δράσεων ο «Ξενώνας Ραψάνης» έχει την τιμή και τη χαρά να συμπράττει με το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Μορφωτικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Γυναικών Ραψάνης. Επιπλέον, σημαντική θα είναι η συμβολή και η συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Λάρισας και Π.Ε. Αρκαδίας «Ανέλιξη», αλλά και με το Περιφερειακό Τμήμα Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς επίσης και με το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας “ΑΡΙΣΤΕΥΣ”.

Ιδιαίτερη αναφορά επιβάλλεται να γίνει στην προσφορά του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, με την  πρωτοβουλία και τη στήριξη των οποίων ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο και συνεχίζεται και φέτος μια δημιουργική επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης και στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Ακόμη, αξίζει να αναφερθούμε ξεχωριστά στην σύμπραξή μας με τον κύριο Νιτσιάκο Βασίλη, καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος θα βρίσκεται ως κεντρικός καλεσμένος στη διήμερη συνάντηση «Συζητώντας για την κοινοτική ανάπτυξη: εμπειρίες από τη Ραψάνη».

Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Larissanet.gr, paidis.com, Onlarissa.

Δείτε όλο το πρόγραμμα

 

© 2023 Ξενώνας Ραψάνης |  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ακολουθήστε μας: