Μεγάλη η ανταπόκριση στο σεμινάριο παραδοσιακών χορών και τραγουδιών της Ραψάνης

Η Ραψάνη μέσα από την Ιστορία, τη Λαογραφία και την μεγάλη παράδοση των χορών και των τραγουδιών της περίφημης κοινότητας,  αποτέλεσε το αντικείμενο του πρώτου εκπαιδευτικού/πολιτιστικού χαρακτήρα σεμιναρίου, με το οποίο εγκαινιάστηκε επίσημα η λειτουργία του Προγράμματος Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ξενώνας Ραψάνης», του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ., το διήμερο 18-19 Ιουνίου 2016, στη Ραψάνη. Μεγάλη η ανταπόκριση κατοίκων και επισκεπτών του γραφικού χωριού, στην επίσημη πρώτη ενός χώρου, που φιλοδοξεί να τοποθετήσει δυναμικά το περίφημο χωριό, στον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής.

Με φόντο τον καταπράσινο Κίσσαβο και την κοιλάδα των Τεμπών οι εργασίες ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 18 Ιουνίου, στον σεμιναριακό χώρο του «Ξενώνα Ραψάνης», με μια εισαγωγή στην καταγεγραμμένη παράδοση της περιοχής, μέσα από τα ιδιαίτερα δημογραφικά, κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της, από τον εισηγητή και χοροδιδάσκαλο, Νίκο Σαμαρίνα. Η πρώτη ενότητα ολοκληρώθηκε με πρακτική διδασκαλία των παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, στον κήπο του «Ξενώνα».

Την Κυριακή 19 Ιουνίου η δράση μεταφέρθηκε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγ. Αθανασίου Ραψάνης, όπου συνεχίστηκε το ταξίδι στην παράδοση και τις μνήμες της περιοχής και πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ενότητα πρακτικής εκμάθησης των χορών της, υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Ο κύκλος του σεμιναρίου έκλεισε το ίδιο μεσημέρι στην κατάμεστη κεντρική πλατεία της Ραψάνης, με ανοιχτή εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής με τη συμμετοχή των Κώστα Κωστούλη – κλαρίνο, Λευτέρη Γάλλου – βιολί, Τάσου Σβάρνα – λαούτο, τραγούδι και Ελένη Σαμαρίνα – τραγούδι. Προλογίζοντας την εκδήλωση η υπεύθυνη δράσεων του «Ξενώνα Ραψάνης» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, Μ. Παπουτσή ευχαρίστησε τους κατοίκους της Ραψάνης για τη συγκινητική ανταπόκριση και τον ενθουσιασμό με τον οποίο υποδέχτηκαν την έναρξη λειτουργίας του «Ξενώνα», τόνισε τη σημασία της σύμπραξης και της συνεργασίας με στόχο τη δημιουργία, την εκπαίδευση αλλά και την ανάδειξη της Ραψάνης σε κέντρο πολιτιστικής δράσης, ανακοίνωσε πλήθος επόμενων δράσεων που προγραμματίζονται για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και ευχαρίστησε ονομαστικά τους χορηγούς του διήμερου σεμιναρίου παραδοσιακών χορών, Infoservices Πληροφορική (Ηρώων Πολυτεχνείου 122 – Λάρισα), Audi – Γ.Κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε., Χάντρες (Μ. Αλεξάνδρου 21 – Λάρισα) και Λογιστικό γραφείο Πόπη Λάλλα (Μανωλάκη 9-11Α – Λάρισα) για την άμεση ανταπόκριση και την οικονομική στήριξη της προσπάθειας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εμφάνιση του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με ένα αυτοσχέδιο παραδοσιακό γλέντι.

1

2

3

4

5

8

6

7

9

10

11

© 2023 Ξενώνας Ραψάνης |  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ακολουθήστε μας: