Έπεσε η αυλαία των αυγουστιάτικων δράσεων που διοργάνωσε για έκτη συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – “Ξενώνας Ραψάνης” του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που επιβάλλει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε δράσεις για τους κατοίκους της Ραψάνης, αλλά και για τους επισκέπτες του χωριού, που εμπλούτισαν τις αυγουστιάτικες μέρες μας με φαντασία, εξερεύνηση, γνώση και ερεθίσματα για σκέψη.

Στο φετινό αυγουστιάτικο πρόγραμμά μας πραγματοποιήσαμε μια σειρά από δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Φτιάξαμε μικρές πολύχρωμές δημιουργίες με πολυμερικό πηλό, ζωγραφίσαμε τον πολιτιστικό χάρτη της Ραψάνης με τον δικό μας ιδιαίτερο τρόπο και συμμετείχαμε σε ένα μοναδικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα παιδιών του χωριού. Φιλοξενήσαμε για άλλη μια φορά τα αγαπημένα παιχνίδια του κόσμου, γίναμε μικροί ξυλουργοί, αλλά και πειραματιστήκαμε με την τέχνη της κεραμικής. 

Δεν έλειψαν οι δράσεις για το περιβάλλον και την οικολογία. Μάθαμε να φτιάχνουμε σπιτικό σαπούνι, αλλά και “βόμβες σπόρων” για να πρασινίσουμε τη γη. Επίσης, γνωρίσαμε τον κύκλο του νερού μέσα από το παιχνίδι και σε έναν περίπατο στις βρύσες του χωριού μας, μιλώντας για την σημασία και την αξία του νερού ως κοινό αγαθό.

Παρακολουθήσαμε ταινίες μικρού μήκους, συμμετείχαμε σε ένα ξεχωριστό φωτογραφικό περίπατο, αλλά και σε ένα εργαστήρι χαρτογράφησης των πόρων της κοινότητας της Ραψάνης. 

Μεταφερθήκαμε στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου “ολίγη μπέσα ωρέ μπράτιμε” και γίναμε μάρτυρες των τελευταίων στιγμών και εξομολογήσεων του Οδυσσέα Ανδρούτσου, μέσα από την καθηλωτική αφήγηση του κ. Θωμά Κοροβίνη.

Ξεχωριστή θέση στις δράσεις μας αποτέλεσε το διήμερο, αφιερωμένο στο “Λόγο των Γυναικών”, με τη συνάντηση και παρουσίαση συλλόγων γυναικών του δήμου Τεμπών, την ανάδειξη επίκαιρων έμφυλων ζητημάτων, την συγκινητική αφήγηση ιστοριών γυναικών γύρω από το θεσμό της προίκας και την εξαιρετική ιστορική παρουσίαση του ρόλου των γυναικών στους αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Οι δράσεις μας πραγματοποιούνται με μηδενικό κόστος και βασίζονται στο μεράκι, στις ανθρώπινες σχέσεις, στις δημιουργικές συνεργασίες και στο συλλογικό πνεύμα. Ευχαριστούμε λοιπόν, την τοπική κοινότητα και όλους όσοι βοήθησαν και στήριξαν τις δράσεις μας. Κυρίως, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας με ιδιαίτερη προθυμία, παρά τις δυσκολίες των ημερών, και με την αφιλοκερδή και ζεστή συμμετοχή τους συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού προγράμματος εκδηλώσεων – δράσεων.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας – “Ξενώνας Ραψάνης” του Α.Π.Θ. και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης, που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στους παρακάτω συνδέσμους: https://www.facebook.com/xenonasrapsanis, https://www.facebook.com/rapsanilibrary

© 2023 Ξενώνας Ραψάνης |  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ακολουθήστε μας: