Οι δράσεις του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας – “Ξενώνας Ραψάνης” του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, συνεχίζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτή την εβδομάδα διερευνήσαμε τους πόρους της κοινότητας μας μέσα από ένα συμμετοχικό εργαστήρι, πήραμε μέρος σε παιχνίδια και κινηματογραφικές περιπέτειες.

Η εβδομάδα ξεκίνησε, τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, με το ωριαίο εργαστήριο “Προς Μιαν Άλλη Ανάπτυξη: ξεκινώντας από αυτά που ήδη υπάρχουν”, με τον Γιώργο Μελισσουργό, από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ (Γραφείο Θεσσαλονίκης – Ελλάδα). Στόχος του εργαστηρίου ήταν να διερευνηθούν διαφορετικοί τρόποι ανάπτυξης ορεινών περιοχών σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, εστιάζοντας στην περίπτωση της Ραψάνης και τους πόρους που αυτή έχει ή θα μπορούσε εύκολα να κινητοποιήσει. Αρχικά, έγινε περιγραφή του σκοπού του εργαστηρίου και της διαδικασίας, ακολούθησε η χαρτογράφηση των πόρων της Ραψάνης και της γύρω περιοχής, μέσω της συζήτησης και της ανατροφοδότησης, ενώ στο τέλος έγινε μια μικρή αποτίμηση του εργαστηρίου και μια γόνιμη συζήτηση.

Την Τρίτη 10 Αυγούστου φιλοξενήσαμε για άλλη μια φορά στη Ραψάνη τα αγαπημένα “Παιχνίδια του Κόσμου”, του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Η κεντρική πλατεία του χωριού γέμισε με τα πολύχρωμα, ξύλινα- παραδοσιακά παιχνίδια μας και με τα γέλια των παιδιών. Μεγαλύτερα και μικρότερα παιδιά, μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας, συμμετείχαν στο ταξίδι της ανακάλυψης των πέντε ηπείρων, αλλά και της αναγνώρισης της σημασίας της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και του συλλογικού παιχνιδιού. 

Ακολούθησε το κινηματογραφικό διήμερο στο θεατράκι του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ταράτσα Film Festival Larisas στις 11 και 12 Αυγούστου. Λόγω της κακοκαιρίας η πρώτη ημέρα του διημέρου ακυρώθηκε, αλλά η δεύτερη πραγματοποιήθηκε κανονικά με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Προβλήθηκαν ταινίες μικρού μήκους που διακρίθηκαν στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Λάρισας.

© 2023 Ξενώνας Ραψάνης |  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ακολουθήστε μας: