Η εβδομάδα που πέρασε ήταν γεμάτη από δημιουργία και εξερεύνηση για μικρούς και μεγάλους. Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – Ξενώνας Ραψάνης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, είχε τη χαρά να πραγματοποιήσει δράσεις που ενίσχυσαν την φαντασία των παιδιών, την καλύτερη γνωριμία με τη Ραψάνη κατά το τριήμερο 2, 4 και 5 Αυγούστου, αλλά και δράσεις περιβαλλοντικού και οικολογικού περιεχομένου, στις 6 και 7 Αυγούστου. 

2 Αυγούστου – “Πλάθω πολύχρωμες δημιουργίες”

Ξεκινήσαμε το τριήμερο των δράσεων για τα παιδιά με το εργαστήρι “Πλάθω πολύχρωμες δημιουργίες” από τη Σοφία Μαργκά, όπου παιδιά μικρότερης και μεγαλύτερης ηλικίας άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και με πηλό στα δυο τους χέρια έφτιαξαν μικρές δημιουργίες κάθε είδους και κοσμήματα σε πολλά χρώματα.

4 Αυγούστου – “Η Ραψάνη μέσα από τα μάτια των παιδιών”

Ένα πολύ ενδιαφέρον και δημιουργικό εργαστήρι πολιτιστικής χαρτογράφησης πραγματοποιήθηκε από τον Ανθρωπογεωργάφο Γιώργο Χατζηνάκο την Τετάρτη 4 Αυγούστου, στο οποίο οι μικροί φίλοι και οι μικρές φίλες μας εξερεύνησαν για αρχή διάφορους παλιούς και νέους χάρτες, τη χρησιμότητα και τη . Στη συνέχεια, τα παιδιά με μεγάλο ενδιαφέρον προχώρησαν στη δημιουργία ευφάνταστων χαρτών της Ραψάνης. Είδαμε στο χαρτί διάφορα και πολύχρωμα σχέδια, τοποθεσίες και μέρη του χωριού, μοναδικές για το κάθε παιδί. Στο βίωμα τους είδαμε να αναδύεται η αίσθηση του τόπου, ο πολιτισμός και η ιστορία. Στο τέλος οι δημιουργίες των παιδιών εκτέθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού.

5 Αυγούστου – “Στα ίχνη του κρυμμένου θησαυρού της Ραψάνης”

Η τελευταία μέρα του τριημέρου δράσεων για τα παιδιά κύλησε με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο σε ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού από τα παιδιά για τα παιδιά. Χωρισμένα σε ομάδες ξεχύθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες του χωριού, όπως η Ιτιά, το Μουσείο, το σχολείο, με τελικό στόχο την ανακάλυψη του κρυμμένου θησαυρού. Επιστρατεύοντας τη συνεργατικότητα και το ομαδικό πνεύμα, έλυναν γρίφους και περνούσαν δοκιμασίες με αποτέλεσμα να βρίσκονται όλο και πιο κοντά στον τελικό στόχο. Η έκπληξη βρισκόταν στον τελικό προορισμό, την εκκλησία της Παναγίας και αφορούσε όλες και όλους. Το κυνήγι αυτό σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και εκτελέστηκε με μεράκι και αγάπη από μια ομάδα παιδιών του χωριού. 

6 Αυγούστου – “Εργαστήρι παρασκευής σαπουνιού ψυχρής μεθόδου με βάση το

ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας”

Την Παρασκευή 6 Αυγούστου είχαμε τη χαρά να πραγματοποιήσουμε ένα εργαστήρι με τη ΣΕ.ΒΙΟ.ΜΕ., η οποία αποτελεί το πρώτο εγχείρημα εργατικής αυτοδιαχείρισης βιομηχανικής μονάδας στη χώρα. Μαθαίνοντας πως να παρασκευάζουμε σαπούνι ψυχρής μεθόδου με βάση το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας, γνωρίσαμε τους τρόπους με τους οποίους δουλεύει και παράγει προϊόντα η ΒΙΟ.ΜΕ. και ήρθαμε σε επαφή με την έννοιες της αυτοοργάνωσης των εργαζομένων, της αυτοδιαχείρισης και της αλληλεγγύης. Στο χώρο υπήρχαν και προϊόντα προς πώληση.

7 Αυγούστου – “Μαθαίνουμε πως να πρασινίζουμε τη γη”

Στις 7 Αυγούστου οι Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης μας επισκέφθηκαν με στόχο “να πρασινίσουμε τη γη”, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ραψάνης. Τα χέρια μικρών και μεγάλων έπλασαν μπάλες με χώμα, πηλό, σπόρους και κουκούτσια. Οι λεγόμενες “βόμβες σπόρων” θα διασκορπιστούν σε διάφορα σημεία του χωριού και η ίδια η φύση θα αποφασίσει αν και σε ποια σημεία θα βλαστήσει. Μετά το πολύ διασκεδαστικό και δημιουργικό αυτό εργαστήρι, μάθαμε για τη ζωή της μέλισσας και ντυθήκαμε μικροί και μικρές μελισσουργοί. 

© 2023 Ξενώνας Ραψάνης |  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ακολουθήστε μας: