Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας σας προσκαλεί σε τριήμερο εκδηλώσεων-δράσεων:

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, 20:30 Μουσείο Οίνου & Αμπέλου, Ραψάνη

«Πολιτικό τραγούδι και κοινωνική διαμαρτυρία: μια περιήγηση στην κοινωνική ιστορία μέσα από τα τραγούδια των καταπιεσμένων».

Την κεντρική εισήγηση θα κάνει ο Γιάννης Ζαϊμάκης – Κοινωνιολόγος, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας Παν/μίου Κρήτης.

Η εισήγηση αποτελεί μια περιήγηση σε ταραγμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας ιδωμένη μέσα από το λόγο και το τραγούδι των καταπιεσμένων, των φτωχών και των απόκληρων της ελληνικής κοινωνίας. Αξιοποιώντας μια πολιτιστική περιπλάνηση σε επιλεγμένα ρεμπέτικα, λαϊκά, ‘έντεχνα’, αντάρτικα και ραπ τραγούδια μέσα από την οπτική της κριτικής κοινωνιολογίας της μουσικής επιδιώκεται η διείσδυση στη ‘δομή της αίσθησης’ ιδιαίτερων μικρόκοσμων που αποκλείονται από τον επίσημο θεσμικό λόγο της ιστορίας. Η μουσική ως μέσο ανάγνωσης της κοινωνίας αποτελεί προάγγελο μελλοντικών δυνατοτήτων, είναι μια ακουστική έκφραση στην οποία συναντιέται η συναίνεση με τη σύγκρουση, η εξουσία με την αντίσταση, ο θόρυβος με τη σιωπή. Η συζήτηση για το πολιτικό-κοινωνικό τραγούδι διαμαρτυρίας σε μια εποχή ραγδαίων μετασχηματισμών μας θυμίζει το ρόλο που μπορεί να παίξει η μουσική στην κοινωνική αλλαγή και σε μια επιθυμητή αισθητικοποίηση της πολιτικής.

Στη συνέχεια ο Λεωνίδας Οικονομάκης – Πολιτικός Κοινωνιολόγος, μέλος των Social Waste θα μιλήσει για το «πολιτικό» (στο) hip hop.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρίνα Αγγελάκη – δημοσιογράφος.

Η βραδιά θα κλείσει με τον πολιτικό τροβαδούρο Θανάση Γκαϊφύλλια.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

19:00 Ποδοσφαιρικός αγώνας, Δημοτικό Γήπεδο Ραψάνης
με τη συμμετοχή του αυτοοργανωμένου αθλητικού σωματείου «Μαρίνος Αντύπας», μελών των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας και νέων της Ραψάνης.

21:30 Ρουμπαγιάτ
Μετά τον αγώνα θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τους Ρουμπαγιάτ στον προαύλιο χώρο του Ξενώνα Ραψάνης.

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020, 07:30 Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονα Ιτέα Κάτω Τεμπών

Στα μονοπάτια των «Θεών του Ολύμπου» με τον Δημήτρη Μπάρμπα.
Η περιήγηση στην κοιλάδα θα γίνει στην πλευρά του Ολύμπου παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές, για να βρούμε τα σημάδια του Μηχανικού Ολύμπου από την δράση των μπουρλοτιέρηδων της Αντίστασης. Θα αφουγκραστούμε την πλούσια διαχρονική ιστορία της κοιλάδας να μας την αφηγούνται τα αιωνόβια πλατάνια, η ιερή Δάφνη και ο πατέρας της ο Πηνειός…. Επίσης θα δούμε την θέση του ιερού της θεάς Αφροδίτης (Βενιέρας) και του ιερού βωμού του Απόλλωνα…

Περισσότερες πληροφορίες για το τριήμερο θα ανακοινωθούν σύντομα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Αλέξανδρος Γεωργίου, τηλ.: 2495061191, 6974360984
Έρση Ρουμελιώτη, τηλ.: 2495061191, 6981908700

 

© 2023 Ξενώνας Ραψάνης |  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ακολουθήστε μας: