Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δράσεων που διοργανώνει το Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων “Ξενώνας Ραψάνης” του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης και τις εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, το βιβλίο του συγγραφέα Κωνσταντίνου Πουλή με τίτλο: “Απ’ το Aλέτρι στο Smartphone: συζητήσεις με τον πατέρα μου”.
Για το βιβλίο, πέρα από τον ίδιο τον συγγραφέα, μίλησε ο κ. Σωτήρης Λαϊνάς, Δρ. Ψυχολογίας, Αναπλ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ., ενώ τη συζήτηση συντόνισε η κα Χάιδω Πανταζή, βιβλιοθηκονόμος MSc, υπεύθυνη Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ραψάνης.


Με αφορμή τη φράση “Ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία η ζωή δεν άλλαξε τόσο δραστικά όσο τον 20ο αιώνα” ο συγγραφέας ξεκίνησε να καταγράφει συζητήσεις με τον πατέρα του, έναν άνθρωπο που βίωσε άμεσα τι αλλαγές που έφερε ο 20ος αιώνας, έναν άνθρωπο που έζησε τη μετάβαση από τα γουρνοτσάρουχα και την μπομπότα, στην εποχή του ίντερνετ και των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Ο Κωνσταντίνος Πουλής στο βιβλίο του παραθέτει τις αναμνήσεις που του διηγούταν ο πατέρας του, όπως τις ζούσε είτε ως παιδί στο χωριό του, το Καρβουνάρι Αρκαδίας, είτε αργότερα, για τη ζωή και τα υλικά αγαθά, για το φαγητό, το ντύσιμο, το παιχνίδι, την λαϊκή ιατρική και στη συνέχεια για την τηλεόραση και το ίντερνετ.
Ο συγγραφέας σχολιάζει τις αναμνήσεις αυτές με δοκίμια για την ιστορία της καθημερινής ζωής, από την σκοπιά της Λαογραφίας, της Ανθρωπολογίας, της Κοινωνιολογίας, της Επικοινωνίας και του υλικού πολιτισμού. Πρόκειται για ένα βιβλίο καλογραμμένο, που μπορεί εύκολα να διαβαστεί από τον καθένα μας. Ένα βιβλίο που διερευνά τη ζωή στην εποχή μας, με τα μάτια της ιστορίας. Ένα βιβλίο που σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να διαβάσετε.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι της Ραψάνης καθώς και επισκέπτες και έγινε μια γόνιμη συζήτηση με βάση το βιβλίο.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης, καθώς και τον συγγραφέα του βιβλίου, Κωνσταντίνο Πουλή.

 

© 2016 Ξενώνας Ραψάνης | Ανάπτυξη ιστοσελίδας ITBIZ

Ακολουθήστε μας: