Η διερεύνηση της ιστορίας, του πολιτισμού, των εθίμων, των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που καθόρισαν την πορεία της Ραψάνης στο χρόνο, αποτελεί για τον Μορφωτικό Σύλλογο έναν από τους βασικούς στόχους των δραστηριοτήτων του. Επειδή η έρευνα φέρνει στο φως νέα στοιχεία που συμπληρώνουν και φωτίζουν τα ήδη υπάρχοντα σε ότι αφορά τον τόπο και τους ανθρώπους της Ραψάνης, ο Μορφωτικός Σύλλογος σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και υπό την αιγίδα του Δήμου Τεμπών, διοργανώνει το 3ο Ιστορικό Συνέδριο στις 28 και 29 Ιουλίου του 2018, ως συνέχεια των δύο προηγούμενων που διοργανώθηκαν το 1997 και το 2010.

«Μήγαρις είναι Άνοιξις, μήγαρις καλοκαίρι;»

Μία εβδομάδα αφιερωμένη στη λαογραφία του τόπου μας . Λαογραφικές δράσεις στη Ραψάνη!
Φέτος το καλοκαίρι , στα πλαίσια του 3ου Ιστορικού συνεδρίου Ραψάνης, η Δημοτική Bιβλιοθήκη Ραψάνης σε συνεργασία με το Μορφωτικό σύλλογο Ραψάνης και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας – «Ξενώνας Ραψάνης» , διοργανώνει μια εβδομάδα λαογραφικών δράσεων σε διάφορα μέρη του χωριού ,που θα προηγηθούν της έναρξης του συνεδρίου ,που θα πραγματοποιηθεί στη Ραψάνη 28-29 Ιουλίου.

Σκοπός των δράσεων είναι να αναδείξουν την πλούσια παράδοση του τόπου μας ,με τρόπο απλό όπως έκαναν οι παππούδες μας, με αφηγήσεις, παραμύθια, περιπάτους στα γραφικά μας μέρη.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

19-22 Ιουλίου : Εργαστήρι κατασκευής των «Παιχνιδιών του Κόσμου». 19/7 Ώρα έναρξης 5 μ.μ. στο χώρο της βιβλιοθήκης .2η συνάντηση 20/7 11:00 π.μ.-2:00μ.μ. & 5:00μ.μ.-8:00 μ.μ. .3η συνάντηση 21/7 11:00 π.μ.-2:00 μ.μ. & 5:00-8:00μ.μ. 4η συνάντηση 22/7 11:00π.μ.-2:00μ.μ.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για το στήσιμο ενός εργαστηρίου: Η δημιουργία και η δέσμευση μιας συγκεκριμένης και σταθερής ομάδας συμμετεχόντων, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του.

Σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικοι συμμετέχοντες υπεύθυνοι για την εποπτεία του είναι αποκλειστικά και μόνο γονείς/κηδεμόνες. Δηλώσεις συμμετοχής στο 2495061259 ή στο Facebook/rapsanilibrary ή email :rapsanilibrary@yahoo.gr larisa@selfhelp.gr

Τα «παιχνίδια του κόσμου» είναι ξύλινα παραδοσιακά παιχνίδια από διάφορους πολιτισμούς ανά τον κόσμο. Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας συνεργάστηκε με τη Γαλλική οργάνωση Kaloumba, η οποία έχει συγκεντρώσει υλικό σχετικά με την κατασκευή και τους κανόνες των παιχνιδιών. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ανακυκλώσιμα, κυρίως ξύλο.
Τα εργαστήρια κατασκευής τους αποτελούν και χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης. Στα πλαίσια του 3ου Ιστορικού συνεδρίου Ραψάνης, οι συμμετέχοντες θα εκφραστούν μέσω παραδοσιακών μοτίβων και ηθογραφικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής της Ραψάνης. Με την εικαστικό Αλεξάνδρα Αμπατή.

23 Ιουλίου : 7 μ.μ. τα δημοτικά τραγούδια της Ραψάνης-μουσικό εργαστήρι στο θεατράκι του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης με τον Γκαιφύλλια Κώστα.

24 Ιουλίου :7μ.μ. Προαύλιο Αγίου Αθανασίου Ραψάνης –Τοπωνύμια της Ραψάνης –δράση για παιδιά. Παίζοντας μαθαίνω ιστορία!

25 Ιουλίου :6 μ. μ. Αλώνι ,Ανήλιο αφήγηση παραμυθιού της Ευανθίας
Κιου. Μετά με τα πόδια στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στο εξωκλήσι .

26 Ιουλίου: 7 μ. μ. Προαύλιο Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου (1574) –Λογοτεχνικές μαρτυρίες για τη Ραψάνη.

Για όλες τις δράσεις τόπος συνάντησης η Βιβλιοθήκη Ραψάνης και μετά θα πηγαίνουμε στα μέρη που θα γίνονται οι δράσεις.

© 2016 Ξενώνας Ραψάνης | Ανάπτυξη ιστοσελίδας ITBIZ

Ακολουθήστε μας: